Få mere ud af skoven med den rigtige mountainbike

Med den helt rigtige mountainbike, også bare kaldet mtb, kan du få mere ud af skoven end, du tror. For selvom det kan være en kompliceret jungle at finde rundt i udbuddet af mountainbikes, så er det vigtigt at vide, hvad man skal kigge efter, når man går på jagt efter en ny mountainbike. Der er nemlig mange fordele ved at finde den helt rigtige mountainbike til dig og dine behov. Både økonomiske og direkte fordele i skoven.

Hvad er vigtigt, når jeg skal købe ny mountainbike?

Først og fremmest skal du finde ud af, hvad dit budget er, når du skal ud og købe ny mountainbike. Et godt sted at starte er at kigge på dine behov. Skal du kun bruge mtb’en i skoven i din fritid til at motionere og have det sjovt, har du planer om at køre mountainbike og løb på et højere niveau, eller skal du bruge din kommende mtb som en allround cykel både i hverdagen og til tider i skoven. Dit formål med cyklen kan nemlig være et godt sted at starte, når du skal spore dig ind på dit valg af mountainbike. Du kan se et stort udvalg af mountainbikes på https://www.cykelkraft.dk/cykel/cykel-mountainbike.

Full suspension eller hardtail

Har du planer om at bruge mange timer på din kommende mountainbike og måske endda køre noget konkurrence eller løb i skoven, bør du overveje at kigge på mountainbikes med full suspension. Full suspension betyder, at den er affjedret både foran og bagved, hvilket gør cyklen meget fleksibel og behagelig at køre på, selv i ujævnt terræn. Full suspension cyklerne er ofte dyrere end hardtail cyklerne.

Hardtail mountainbikes har nemlig kun fjeder foran. Det er mountainbikes i den lidt billigere prisklasse. Hvis det er din første mountainbike og du er nybegynder i skoven, kan du med fordel vælge en hardtail, da de kan fås i meget billige udgaver. Skal du bruge mountainbiken som hverdagscykel og som transportmiddel på landevej, kan det ofte bedre betale sig med en hardtail, da du ikke på samme måde vil få gavn af den ekstra dyrt betalte affjedring, som full suspension giver.

Derudover er det altid en god ide at kigge på vægten af cyklen. Jo lavere vægt cyklen har, jo lettere dele har den monteret, og derfor også typisk dyrere. Skal du mest bruge din mountainbike i skoven kan du med stor fordel kigge efter de lettere mountainbikes, da du vil opleve store fordele på de små skrappe stigninger i skoven.

26”, 27,5” eller 29”

Det næste store spørgsmål, som du skal tage stilling til, er hjulstørrelsen. Før i tiden var alle mountainbikes monteret med 26” hjul. De seneste år er det dog blevet mere og mere populært at have 29” hjul på sin mountainbike. 29” hjul har selvsagt en større diameter, der gør, at den lettere vil komme over rødder og ujævnheder i skovbunden.

I starten fik 29” hjul ret meget kritik for at være for store. Derfor opfandt man mellemvejen, som et kompromis, med 27,5” hjul. Jo større hjulet er, jo mere dæk har hele tiden berøring med underlaget, som typisk vil give mere fart. Derimod har det større hjul det svære på tekniske ruter med mange sving eller forhindringer.

Når du overvejer hjulstørrelsen, skal du derfor tænke på hvilket terræn du fortrinsvist kommer til at køre i. Er det mest på grusstierne i skoven, vil 29” være mest optimalt, hvorimod 26” eller 27,5” vil være at foretrække, hvis du elsker de små størklede mountainbikestier. Derudover skal du også have din egen størrelse in mente. En stor person har lettere ved at styre 29” end en mindre person.