Husk at notere dit næste olietjek

Det kan have fatale konsekvenser at glemme olieskiftet. Faktisk er det en af de vigtigste ting at huske som bilejer!

Faktisk kan man lidt kækt sige, at det er olien, er holder dig kørende. Uden det regelmæssige olieskift, er din bil i farezonen for at køre i stykker. Olien er nemlig ganske essentiel for at holde din bil i gang. Foruden at smøre bilens motor, er den med til at holde den ren. Hvis du allerede nu tænker, at du ikke køre lange ture, men kun korte ture, der ikke bruger så meget af olien, så tro om igen. De små korte ture slider mere på bilens motor, hvorfor du skal være ekstra opmærksom og tjekke for hver 1.000 km. Bruger du din bil til almindelig kørsel, der også tæller de lange ture, hedder tommelfingerreglen hver 1.000-2.000 km.

Hvornår skal olien skiftes?

Vær opmærksom på, at der udelukkende er tale om tommelfingerregler, og at du bør kontrollere din bils servicebog i forhold til skift af olie.

Generelt anbefaler man, at man skifter olier en gang årligt eller når du har kørt 15.000 km siden sidste olieskift. Hvis du ikke kan finde oplysninger eller huske datoen for næste olietjek, så gør dig selv den tjeneste at køre din bil på værksted og få lavet en kontrol, der samtidig fungerer som dit nye udgangspunkt.

Husk at et olietjek er billigt, hvis du sammenholder det med andre vedligeholdelsesopgaver på bilen. Og da det oven i købet er med til at holde din motor sund, er det et uheldigt sted at spare pengene.

Hvad med mit oliefilter?

Dit oliefilter spiller også en afgørende rolle i forhold til at holde din motor kørende. Et tilstoppet oliefilter gør det sværere for olien at smøre og rense, hvorfor det anbefales at få det skiftet, hver gang du er inde og få skiftet olien.

Det er bedre at være på din sikre side, så du ikke oplever negative konsekvenser. Ligesom selve olieskiftet, er et nyt filter relativt billigt, hvorfor det svarer sig at udskifte det, når du alligevel er på værkstedet.

Husk den korrekte olietype

Der findes flere forskellige olietyper. Du skal kende den rigtige til din bil og hvis ikke du har benyttet et værksted, der har noteret den sammen med datoen for næste skift, så må du ty til instruktionsbogen. Her kan du se, hvilken type olie, der er den korrekte.

Det anbefales desuden altid, at du har en dunk med (den rigtige olietype liggende, hvis olieniveauet bliver lavt. Gem den bagud sammen med dit reservedæk.

Er det virkelig så nødvendigt at skifte olie?

Ja, det er det. Det kan have alvorlige konsekvenser at negligere dit olieskifte. Vidste du f.eks., at den luftfugtighed, der er i luften kan skabe kondensering i din olietank? Det betyder, at din olie fortyndes og med tiden mister effekt. Olien kan til sidst ikke smøre dele og komponenter ordentligt, og opstår der som regel slid og skader.  Det giver dog ikke bare konsekvenser til motoren, for dit forbrug af brændstof stiger, hvilket koster flere penge.

Så vælg den sikre løsning – besøg dit værksted og husk olietjekket.